Leno en zijn Fixie fietsen, 2014

23-9-2014 werd Leno geïnterviewd over zijn Fixie fietsen en dit is wat het Leidsch Dagblad over hem schreef:

De fixie als sociaal maatschappelijk ’ding’ – Leno

,,Tot voor kort maakte en verkocht ik fixies aan de Langegracht. Nu zit ik in Lisse. Van oude frames maak ik met zoveel mogelijk gebruikte onderdelen een fixie. Vijf jaar geleden maakte ik de eerste, maar ik bouw al ruim zestien jaar fietsen. Ik heb een tijdje in Londen gewoond, daar zag ik ze voor het eerst. De fietskoeriers fietsten razendsnel op hun fixie door de stad. Tegenwoordig zie je ze overal, van Amsterdam tot Warchau. Leiden loopt nog een beetje achter.

Ik ben ook maar een copy-catter. Op mijn terrein heb ik fietsenrecycle De Lekke Pijp. Voor onderdelen in alle soorten en maten kun je daar terecht. Ik maak twee modellen: de traditionele fixie en de roosty. De roosty heeft een geroest frame. De oorspronkelijke lak zandstraal ik er af. Daarna hang ik hem drie weken in een boom. Binnen de korste keren is hij zo roestig als het maar kan. De roosty is een vrij normale fiets met zo min mogelijk poespas en kabels er op, maar hij heeft wel een rem. Door de tandwielverhouding gaat hij hard. De kettingkasten maken we van hout.

De fixie past ook wel in deze tijdsgeest, met de duurzaamheid enzo. Het hoogtepunt is nog niet geweest. Voor een leuk bedrag heb je een originele fiets. Daarnaast kun je nog allerlei varianten op de fixie bedenken. Op het moment hebben de meeste fixies eenzelfde wielformaat van 28 inch. Je kan ook twee verschillende wielformaten op een fiets zetten zoals bij mijn eerste, mijn godfatherfiets. Trouwens, de fiets is sowieso mateloos populair aan het worden wereldwijd.’’

IMG-20150209-WA0000
De roesty Fixie fiets
fixie4
leno en zijn Fixie fietsen